Do góry

Desery Przepis na:

Inne Drożdżówki z makiem

Inne Drożdżówki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16492

Dodano:

Odsłon: 4320

Cudowne na drugie śniadanie i na deser. Doskonale też sprawdzą się na świątecznym stole.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 40 g
  • 2 żółtka
  • mleko 150 ml
  • jogurt naturalny 40-50 ml
  • cukier 65 g
  • olej 60 ml
  • Nadzienie : ugotowany zmielony mak 500 g ( 3 łyżki maku na 1 łyżkę cukru )
  • rodzynki 110 g
  • orzechy 50 g
  • aromat migdałowy + 3-4 łyżki mleka
  • 1-2 ubite białka
  • cukier migdałowy 15 g
  • dodatkowo jajko do smarowania bułek
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Inne Drożdżówki z makiem

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 14 sporych bułek.
    Ciasto.
    Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 50 ml letniego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
    Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia.
    W tym czasie do dużej miski wsypać mąkę resztę cukru, dodać szczyptę soli, wbić żółtka i wlać pozostałe mleko i olej.
    Dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
    Nadzienie.
    Mleko przelać do garnka, dodać cukier i aromat migdałowy, mielony mak, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Lekko podgrzać.
    Dokładnie wymieszać, po czym zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Białko ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do ostudzonej masy makowej.
    Ciasto podzielić i kolejno rozwałkować na prostokąty o wielkości 30 X 40 cm.
    Z długości 40 cm wykroić 4 paski po 10 cm.
    Dwa z nich ponacinać w paski max 1 cm szerokości.
    Na pokrojone paski po środku nakładamy 3 porcje nadzienia.
    Przykrywamy całym paskiem.
    Pomiędzy nadzieniem dwoma palcami szczypiemy ciasto i powstają nam 3 bułki.
    Odcinamy je nożem i obracamy nacięciem do góry.
    Bułki przekładamy na blaszki z papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    Po około 15 minutach smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20-30 minut w 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 listopada 2020 Świetnie się prezentują i tak się zastawiam, jakby wyglądały we francuzie, choć to inny temat ;) Pychotka, biorę wszystkie :D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń