Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne na drugie śniadanie i na deser. Doskonale też sprawdzą się na świątecznym stole.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 92
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 92
Składniki
Wychodzi około 14 sporych bułek. Ciasto. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 50 ml letniego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie do dużej miski wsypać mąkę resztę cukru, dodać szczyptę soli, wbić żółtka i wlać pozostałe mleko i olej. Dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Nadzienie. Mleko przelać do garnka, dodać cukier i aromat migdałowy, mielony mak, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać, po czym zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Białko ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do ostudzonej masy makowej. Ciasto podzielić i kolejno rozwałkować na prostokąty o wielkości 30 X 40 cm. Z długości 40 cm wykroić 4 paski po 10 cm. Dwa z nich ponacinać w paski max 1 cm szerokości. Na pokrojone paski po środku nakładamy 3 porcje nadzienia. Przykrywamy całym paskiem. Pomiędzy nadzieniem dwoma palcami szczypiemy ciasto i powstają nam 3 bułki. Odcinamy je nożem i obracamy nacięciem do góry. Bułki przekładamy na blaszki z papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po około 15 minutach smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20-30 minut w 180 C.