Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z dużą ilością jabłek i cynamonu to kawałek słodkiej przyjemności. Szarlotka cieszy się popularnością nie tylko jesienią ale również przez 3 pozostałe pory roku. Wszystko dlatego, że jest łatwe, niedrogie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z dużym oczkiem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masło topimy z cukrami, następnie dodajemy jabłka, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, prażymy do odparowania soku. Studzimy.
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrami. Dodajemy żółtka, śmietanę i zimne masło starte na tarce z dużym oczkiem. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na dwie części. Mniejszą i większą. Owijamy folią stretch i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy. Dociskamy. Na ciasto wykładamy przestudzone jabłka. Mniejszą część ciasta wałkujemy i tniemy na paski. Układamy na jabłkach tworząc szachownicę (patrz filmik). Przygotowaną szarlotkę chłodzimy w lodówce godzinę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 40-45 minut do zrumienienia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Aromatyczne, pachnące cynamonem i wanilią ciasto łatwe w przygotowaniu idealn...
Odsłon: 479
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 23
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 39
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 47
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 124
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 259
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 23
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 39
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 47
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 124
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 259
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z dużym oczkiem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masło topimy z cukrami, następnie dodajemy jabłka, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, prażymy do odparowania soku. Studzimy.
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrami. Dodajemy żółtka, śmietanę i zimne masło starte na tarce z dużym oczkiem. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na dwie części. Mniejszą i większą. Owijamy folią stretch i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy. Dociskamy. Na ciasto wykładamy przestudzone jabłka. Mniejszą część ciasta wałkujemy i tniemy na paski. Układamy na jabłkach tworząc szachownicę (patrz filmik). Przygotowaną szarlotkę chłodzimy w lodówce godzinę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 40-45 minut do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 162
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 410