Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś w wolnej chwili upiekłam jabłecznik na specjalne życzenie męża który przywiózł od brata z działki smaczne jabłka prosto z pola malinówki
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 63
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 63
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier następnie dodać margarynę pokrojoną w mniejsze części oraz żółtka oddzielone od białek. Całość dokładnie wyrobić za pomocą rąk do połączenia się w jedną całość dodanych składników, przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek
W czasie gdy ciasto się schładza w lodówce przygotować wspomniane jabłka, umyć je, obrać ze skórki, przygotować również dowolną galaretkę. Następnie jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej wsypać suchy proszek galaretki i wymieszać aby jabłka połączyły się z dodaną galaretką
Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy blaszkę 32 na 25 wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, na dno blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej większą część ciasta na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka wyrównując powierzchnię. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodając po łyżce cukru ubijać nadal aż piana będzie lśniąca, po ubiciu piany dodać mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować
Przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto z jabłkami a na pianę zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 60 minut, 30 minut przed końcem nakryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło a 5 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową aby dopiec górę. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Upieczone ciasto wyszło tak smaczne że mało co zostało, jest słodko kwaśne a to za sprawą słodkiego ciasta i kwaskowatych jabłek jak dla mnie to najlepsze połączenie. Jabłecznik świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółmi jak również dla domowników a nawet na święta. Jabłecznik bardzo kojarzy mi się ze słoneczną piękną jesienią