Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z lekką bezą

Jabłecznik z lekką bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1059 Ocena: 7329

Dodano:

Odsłon: 10057

Dziś w wolnej chwili upiekłam jabłecznik na specjalne życzenie męża który przywiózł od brata z działki smaczne jabłka prosto z pola malinówki

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 3 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 żółtek
  • beza :
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo :
  • 1,200 kg jabłek malinówki,
  • 1 galaretka 71 g - u mnie poziomkowa
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik z lekką bezą

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier następnie dodać margarynę pokrojoną w mniejsze części oraz żółtka oddzielone od białek. Całość dokładnie wyrobić za pomocą rąk do połączenia się w jedną całość dodanych składników, przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek

  2. W czasie gdy ciasto się schładza w lodówce przygotować wspomniane jabłka, umyć je, obrać ze skórki, przygotować również dowolną galaretkę. Następnie jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej wsypać suchy proszek galaretki i wymieszać aby jabłka połączyły się z dodaną galaretką

  3. Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy blaszkę 32 na 25 wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, na dno blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej większą część ciasta na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka wyrównując powierzchnię. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodając po łyżce cukru ubijać nadal aż piana będzie lśniąca, po ubiciu piany dodać mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować

  4. Przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto z jabłkami a na pianę zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 60 minut, 30 minut przed końcem nakryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło a 5 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową aby dopiec górę. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia

  5. Upieczone ciasto wyszło tak smaczne że mało co zostało, jest słodko kwaśne a to za sprawą słodkiego ciasta i kwaskowatych jabłek jak dla mnie to najlepsze połączenie. Jabłecznik świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółmi jak również dla domowników a nawet na święta. Jabłecznik bardzo kojarzy mi się ze słoneczną piękną jesienią

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń