Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik zaparzany

Przepis dnia 2020-10-02
Jabłecznik zaparzany

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3398

Dodano:

Odsłon: 2392

Zaczęła się kalendarzowa jesień, a jak jesień, to obowiązkowo u mnie musi zagościć ciasto z jabłkami. Tym razem nie jest to jednak tradycyjna szarlotka, a szarlotka/jabłecznik zaparzany. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym smaczne i fajnie wygląda.

Składniki

  • 1,5kg jabłek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 jaj
  • 1szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 250g masła
  • 2szkl. mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik zaparzany

Przygotowanie

  1. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka wymieszałam z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i odstawiłam na czas przygotowania ciasta. Masło roztopiłam w rondlu, uważając żeby się nie przypaliło. Jajka ogrzane do temperatury pokojowej zmiksowałam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wmieszałam jedną szklankę Mąki Szymanowskiej. Następnie, ciągle miksując do ciasta wlałam po łyżce gorące roztopione masło. Gdy składniki się połączyły, wmieszałam do ciasta drugą szklankę Mąki Szymanowskiej, tym razem wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodałam aromat cytrynowy i ponownie wymieszałam. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm Wyłożyłam papierem do pieczenia. Do blachy wyłożyłam ok. 1/3 ciasta i rozsmarowałam równomiernie. Na ciasto wyłożyłam pokrojone jabłka. Na wierzch wyłożyłam resztę ciasta i trochę je wyrównałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. godziny w 170 stopniach bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto studziłam na metalowej kratce. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Ja swoje polukrowałam lukrem cytrynowym, który zrobiłam z cukru pudru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń