Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczęła się kalendarzowa jesień, a jak jesień, to obowiązkowo u mnie musi zagościć ciasto z jabłkami. Tym razem nie jest to jednak tradycyjna szarlotka, a szarlotka/jabłecznik zaparzany. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym smaczne i fajnie wygląda.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka wymieszałam z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i odstawiłam na czas przygotowania ciasta. Masło roztopiłam w rondlu, uważając żeby się nie przypaliło. Jajka ogrzane do temperatury pokojowej zmiksowałam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wmieszałam jedną szklankę Mąki Szymanowskiej. Następnie, ciągle miksując do ciasta wlałam po łyżce gorące roztopione masło. Gdy składniki się połączyły, wmieszałam do ciasta drugą szklankę Mąki Szymanowskiej, tym razem wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodałam aromat cytrynowy i ponownie wymieszałam. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm Wyłożyłam papierem do pieczenia. Do blachy wyłożyłam ok. 1/3 ciasta i rozsmarowałam równomiernie. Na ciasto wyłożyłam pokrojone jabłka. Na wierzch wyłożyłam resztę ciasta i trochę je wyrównałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. godziny w 170 stopniach bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto studziłam na metalowej kratce. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Ja swoje polukrowałam lukrem cytrynowym, który zrobiłam z cukru pudru i soku z cytryny.