Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4647

Dodano:

Odsłon: 6285

Jesień w pełni, więc jabłka można znaleźć wszędzie. Warto się nimi zajadać, gdyż zawierają wiele drogocennych witamin. Dzisiaj proponuję szybki deser z jabłkami w roli głównej, które zostały przykryte chrupiącą kruszonką. Smacznego :)

Składniki

  • Jabłka 6 sztuk
  • Cukier 2-3 łyżki
  • Cynamon 2-3 łyżeczki
  • Kruszonka
  • Masło (margaryna) 125 g.
  • Mąka 200 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Cukier 2 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 łyżka
  • Smalec 2/3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłka pod kruszonką

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć z cukrem i cynamonem przez ok. 6-10 min.

  2. W międzyczasie przygotować kruszonkę.

    Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać masło/margaryną (najlepiej miękkie), cukier, cukier waniliowy i jajko. Wszystko razem wyrabiać rękoma, ciasta nie powinniśmy ugniatać, ale w miarę możliwości powinno się kruszyć.

  3. Formę (ja użyłam naczynia żaroodpornego) wysmarować delikatnie masłem, na dno wyłożyć jabłka i posypać przygotowaną kruszonką. Całość piec przez ok. 10-15 min w temperaturze 180 stopni.

  4. Gotowy deser posypać cukrem pudrem.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń