Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i bardzo prosty w wykonaniu deser dla tzw. „niezapowiedzianych gości” lub gdy mamy ochotę na „namiastkę” szarlotki. Nie jest to ciasto, ale wykonanie zajmuje dużo mniej czasu i starczy dla kilku osób, dlatego robię go bardzo często.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Dużą formę do tarty wysmarować lekko masłem. Obrane i pokrojone w cienkie półplasterki jabłka ułożyć w formie. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem, można dodać rodzynki.
Z mąki, płatków migdałowych, cukru i masła zagnieść kruszonkę (będzie sypka) i posypać nią jabłka.
Zapiec w piekarniku ok. 15-20 min w temp. 170-180 stopni (aż wierzch będzie rumiany a jabłka puszczą sok). Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Uwagi: W wersji „lux” ;) dodaję lody i bitą śmietanę. Deser nie ma zwartej konsystencji, dlatego robię go w formie do tarty a nie tortownicy. Przygotowany nieupieczony deser można spokojnie przechować kilka-kilkanaście godzin w lodówce. Już upieczony można podgrzewać i podawać na kolejny dzień, ale zdecydowanie lepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika (na drugi dzień kruszonka traci kruchość i bardziej czujemy w niej mąkę).