Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki jabłek smażone w cieście podobnym do naleśnikowego. Pyszny deser lub posiłek na ciepło.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7864
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 289
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7864
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 289
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Do jajka wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewałam partiami mleko mieszając jednocześnie ciasto. Użyłam ok. 1/3 szklanki mleka, ale należy kontrolować jego ilość. Ciasto powinno być dość gęste żeby ładnie oblepiało jabłka i nie spływało. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry o grubości ok. 1cm. Z każdego plasterka wycięłam środek czyli gniazdo nasienne. Można to zrobić specjalną wykrawaczką lub zwykłym nożem. Na patelni rozgrzałam olej. Plastry jabłka maczałam w cieście i układałam na patelni. Smażyłam krążki po kilka minut z każdej strony aż jabłko w środku było mięciutkie. Usmażone jabłka zdejmowałam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Można też polać miodem lub syropem klonowym.