Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 379

Kawałki jabłek smażone w cieście podobnym do naleśnikowego. Pyszny deser lub posiłek na ciepło.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy 16g
  • ok. 1/3szkl mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłka smażone w cieście

Przygotowanie

  1. Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Do jajka wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewałam partiami mleko mieszając jednocześnie ciasto. Użyłam ok. 1/3 szklanki mleka, ale należy kontrolować jego ilość. Ciasto powinno być dość gęste żeby ładnie oblepiało jabłka i nie spływało. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry o grubości ok. 1cm. Z każdego plasterka wycięłam środek czyli gniazdo nasienne. Można to zrobić specjalną wykrawaczką lub zwykłym nożem. Na patelni rozgrzałam olej. Plastry jabłka maczałam w cieście i układałam na patelni. Smażyłam krążki po kilka minut z każdej strony aż jabłko w środku było mięciutkie. Usmażone jabłka zdejmowałam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Można też polać miodem lub syropem klonowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń