Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3982
Dodano: 20.02.2020
Odsłon: 527
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Do jajka wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewałam partiami mleko mieszając jednocześnie ciasto. Użyłam ok. 1/3 szklanki mleka, ale należy kontrolować jego ilość. Ciasto powinno być dość gęste żeby ładnie oblepiało jabłka i nie spływało. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry o grubości ok. 1cm. Z każdego plasterka wycięłam środek czyli gniazdo nasienne. Można to zrobić specjalną wykrawaczką lub zwykłym nożem. Na patelni rozgrzałam olej. Plastry jabłka maczałam w cieście i układałam na patelni. Smażyłam krążki po kilka minut z każdej strony aż jabłko w środku było mięciutkie. Usmażone jabłka zdejmowałam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Można też polać miodem lub syropem klonowym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ewka16 20 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
uwielbiam, mimo że to tłuścioszki są :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz