Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka zapiekane na cieście francuskim

Jabłka zapiekane na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48623

Dodano:

Odsłon: 1484

Można powiedzieć, że to swego rodzaju tarta z jabłkami.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • jabłka 3 szt
  • śmietana 18% ok. 200g
  • żółtko 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon
  • rodzynki 5 dkg
  • sok z cytryny 2 łyżki lub łyżeczka kwasku cytrynowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, pociąć na plasterki (nie obierać). Z każdego plasterka wyciąć gniazdo nasienne.
    Blaszkę na tartę posmarować margaryną, ułożyć ciasto, docisnąć i obciąć jego wystające kawałki. Spód nakłuć kilkakrotnie widelcem. Na cieście ułożyć warstwami plasterki jabłek. Posypać jabłka cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika.
    Śmietanę utrzeć z żółtkiem, dodać cukier, wymieszać. Rodzynki namoczyć w soku z cytryny lub w kwasku cytrynowym rozpuszczonym w wodzie gotowanej (łyżeczka kwasku : 3 łyżki wody).
    Zapiekankę wyjąć z piekarnika po 20 minutach pieczenia, zalać sosem śmietanowym, posypać rodzynkami. Włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń