Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
ciasta zagnieć, uformuj kulę, zawiń ją w folię i schładzaj w lodówce przez 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie wytnij gniazda nasienne. Uważaj przy tym, aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Nadzienie: ciasteczka pokrusz, wymieszaj z migdałami, orzechami i miodem. Jabłka napełnij nadzieniem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij 4 duże kwadraty. Ze skrawków ciasta foremkami wytnij listki.
Jabłka owiń kwadratami ciasta. Przyklej listki. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Posyp posiekanymi orzechami i migdałami. Jabłka w cieście ustaw na blasze wyłożonej pergaminem.
Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Podawaj polane miodem albo sosem karmelowym.