Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowe pierożki z cynamonem

Jabłkowe pierożki z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 6027

Pyszne kruche pierożki z jabłkiem i cynamonową nutką na osłodę jesiennych dni.

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 szklanki
  • żółtko, 1 szt
  • masło, 0,4 kostki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier puder, 0,4 szklanki
  • jabłka, 2 szt
  • cynamon, 2 łyżki
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłkowe pierożki z cynamonem

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło. Siekamy. Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.

  2. Rozwałkowujemy na cienki placek.Dużą szklanką lub obręczą wycinamy kółka.Jabłka obieramy , wydrążamy.Kroimy na ok.8-10 części( tak by zmieściły nam się do ciastka).Układamy po kawałku na cieście.Posypujemy cynamonem.

  3. Zamykamy. Sklejamy tylko z boku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na ok.180 C piekarnika na 15-20 minut. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń