Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłkowe róże w cieście francuskim"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 160
Polecam.
Odsłon: 267
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 160
Polecam.
Odsłon: 267
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki 1,10 zł.
Gotujemy wodę z kwaskiem cytrynowym w rondelku. Jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone na cienkie plastry, wrzucamy na chwilę do gotującej się wody, by lekko zmiękły.Odcedzamy, kładziemy na talerz do ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy z cynamonem i masłem, by powstała gęsta masa.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania. Nie rozwijamy. Kroimy na paski ok. 2 cm szerokości i dopiero rozwijamy. Paski ciasta smarujemy masą cynamonową.
Na cieście układamy plasterki jabłek, by ich półokrągła część wystawała ok. 1,5 cm ponad górną krawędź. Powinny lekko zachodzić na siebie. Zwijamy ciasto z jabłkami w luźny rulonik. Zaklejamy na końcu i układamy na blasze. Pieczemy w temperaturze 180–200°C przez 15–20 minut.
Wartość odżywcza sztuki 166 kcal Białko 1,9 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia