Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej z pro szkiem i wymieszaj z cukrem. Dodaj śmietanę, żółtka, masło i esencję, zagnieć. Częścią ciasta wylep spód i boki keksówki. Wstaw do lodówki.
Masa: mak sparz wrzątkiem. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbij. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj mak, jabłka, kaszę i proszek. Wymieszaj i połącz delikatnie z ubitą pianą.
Ponakłuwaj spód ciasta. Wyłóż masę makową. Pozostałe ciasto rozwałkuj na kształt foremki i przykryj wierzch. Piecz 60 minut w 180°C. Utrzyj ciepły sok cytrynowy z pudrem i polej jeszcze ciepłe ciasto.Źródło: Naj