Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowa karpatka

Jagodowa karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 5141

Chyba nie ma osoby która nie lubiłaby karpatki. Moja wersja jest z jagodami które sama nazbierałam w lesie. Uwielbiam to ciasto z charakterystycznymi górami i dolinami.

Składniki

  • ciasto parzone: szklanka o pojemności 250 ml
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • masa budyniowa: 80 g budyniu śmietankowego bez cukru/ 2 opakowania po 40 g/
  • 200 g masła
  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jagodowa karpatka

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone:

    Do garnka wlewam wodę, dodaję sól , masło i zagotowuję aż masło się rozpuści. Wsypuję mąkę i mieszam cały czas szybko aż masa zacznie gęstnieć, odchodzić od ścianek garnka i zrobi się błyszcząca. Mąką musi się zaparzyć. Odstawiam do przestudzenia. Wbijam po jednym jajku i mieszam mikserem, potem kolejne jajko. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm smaruję masłem i posypuję mąką. Za pomocą łyżki wykładam połowę masy i rozsmarowuję na blaszce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 stopni termoobieg na 25 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu wyjmuję z formy i wykładam drugą część ciasta i tak samo piekę. Tej drugiej już nie wykładam z formy.

  2. Masa budyniowa:

    Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuję. W 200 ml mleka rozrabiam budyń. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż zgęstnieje, zdejmuję z ognia. Wierzch budyniu przykrywam folią żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiam do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieram na puch z pudrem. Dodaję po łyżce budyniu stopniowo i ucieram masę ręcznie kulką albo mikserem ale na najniższych obrotach. Trzeba uważać żeby masa się nie zważyła. Na zimny spód karpatkowy wykładam połowę kremu, wysypuję połowę jagód, reszta kremu i reszta jagód. Przykrywam drugim spodem karpatkowym. Wstawiam na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 17 sierpnia Witam w składnikach na ciasto parzone brak mąki - proszę uzupełnić, bo przepis bardzo interesujący i inne osoby mogą mieć problem, aby upiec to CUDO - dziękuję i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń