Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 5301

Tradycyjny przepis w wykonaniu mojego męża:-)

Składniki

  • Mąka tortowa - 1 kg
  • Drożdże zwykłe - pół kostki
  • Żółtka - 3 sztuki, białko zostawiamy do " polakierowania" bułeczek
  • Cukier - pół szklanki ( może być więcej wg. uznania )
  • Margaryna - 1/4 kostki
  • Mleko zwykłe - ok. 2 szklanki
  • Jagody - pół kg
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy - 1 szt
  • Cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Duże blachy "piekarnikowe" wykładamy papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do ostygnięcia. Odlewamy pół szklanki mleka - w nim rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Rozczyn drożdżowy można chwilkę zostawić aby " pracował"

  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka, drożdżowy rozczyn i wlewamy ciepłe mleko - 1,5 szklanki, zagniatamy ciasto. Technika jest taka, że musi " odchodzić " od ręki. Na koniec dodajemy tłuszcz i przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło - u mnie godzina.

  3. Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wsypujemy jagody, dodajemy 2 łyżki stołowe budyniu i cukier puder wg. uznania i delikatnie mieszamy. Jagody mogą być także mrożone - ja takie akurat miałam.

  4. Gdy ciasto wyrośnie urywamy mały kawałek, formujemy kuleczkę i robimy placek ;-). do środka nakładamy łyżkę jagód w zależności od wielkości, starannie zlepiamy i formujemy bułeczkę. Układamy na blasze w niewielkich odstępach w zależności od wielkości. Należy pamiętać, że bułeczki urosną i warto robić małe. Ale to rzecz gustu i czasu :-). Jagodzianki zostawiamy chwilę do wyrośnięcia smarujemy pozostałym z ciasta białkiem ( można też roztrzepać całe jajko ale warto wykorzystać białko, które zostało z robienia ciasta )

  5. Jagodzianki pieczemy ok. 25 - 30 min w temperaturze 180 stopni, grzałki w piekarniku góra - dół. Gotowe bułeczki zostawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 września 2016 Bardzo podoba mi się sposób opisania przepisu... jasny, zwięzły i jednocześnie zrozumiały :)
Jagodzianki muszą być przepyszne :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń