Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis w wykonaniu mojego męża:-)
Duże blachy "piekarnikowe" wykładamy papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do ostygnięcia. Odlewamy pół szklanki mleka - w nim rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Rozczyn drożdżowy można chwilkę zostawić aby " pracował"
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka, drożdżowy rozczyn i wlewamy ciepłe mleko - 1,5 szklanki, zagniatamy ciasto. Technika jest taka, że musi " odchodzić " od ręki. Na koniec dodajemy tłuszcz i przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło - u mnie godzina.
Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wsypujemy jagody, dodajemy 2 łyżki stołowe budyniu i cukier puder wg. uznania i delikatnie mieszamy. Jagody mogą być także mrożone - ja takie akurat miałam.
Gdy ciasto wyrośnie urywamy mały kawałek, formujemy kuleczkę i robimy placek ;-). do środka nakładamy łyżkę jagód w zależności od wielkości, starannie zlepiamy i formujemy bułeczkę. Układamy na blasze w niewielkich odstępach w zależności od wielkości. Należy pamiętać, że bułeczki urosną i warto robić małe. Ale to rzecz gustu i czasu :-). Jagodzianki zostawiamy chwilę do wyrośnięcia smarujemy pozostałym z ciasta białkiem ( można też roztrzepać całe jajko ale warto wykorzystać białko, które zostało z robienia ciasta )
Jagodzianki pieczemy ok. 25 - 30 min w temperaturze 180 stopni, grzałki w piekarniku góra - dół. Gotowe bułeczki zostawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Zdrowy napój z fermentowanej herbaty, wzmacniający odporność i usprawniający...
Odsłon: 4545
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 6679
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 24
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7848
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2131
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30024
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 24
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7848
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2131
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30024
Składniki
Duże blachy "piekarnikowe" wykładamy papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do ostygnięcia. Odlewamy pół szklanki mleka - w nim rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Rozczyn drożdżowy można chwilkę zostawić aby " pracował"
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka, drożdżowy rozczyn i wlewamy ciepłe mleko - 1,5 szklanki, zagniatamy ciasto. Technika jest taka, że musi " odchodzić " od ręki. Na koniec dodajemy tłuszcz i przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło - u mnie godzina.
Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wsypujemy jagody, dodajemy 2 łyżki stołowe budyniu i cukier puder wg. uznania i delikatnie mieszamy. Jagody mogą być także mrożone - ja takie akurat miałam.
Gdy ciasto wyrośnie urywamy mały kawałek, formujemy kuleczkę i robimy placek ;-). do środka nakładamy łyżkę jagód w zależności od wielkości, starannie zlepiamy i formujemy bułeczkę. Układamy na blasze w niewielkich odstępach w zależności od wielkości. Należy pamiętać, że bułeczki urosną i warto robić małe. Ale to rzecz gustu i czasu :-). Jagodzianki zostawiamy chwilę do wyrośnięcia smarujemy pozostałym z ciasta białkiem ( można też roztrzepać całe jajko ale warto wykorzystać białko, które zostało z robienia ciasta )
Jagodzianki pieczemy ok. 25 - 30 min w temperaturze 180 stopni, grzałki w piekarniku góra - dół. Gotowe bułeczki zostawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 126
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 379