Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i puszyste jagodzianki z dużą ilością jagodowego nadzienia.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 168
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 453
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 168
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 453
Składniki
Ciasto drożdżowe: Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce Dodaj żółtka i mleko i wyrabiaj przez ok. 10 min * Jeśli używasz drożdży świeżych, zrób najpierw zaczyn. * Jeżeli ciasto ma twardą konsystencję już na początku wyrabiania, to dolej nieco mleka. Ciasto na początku powinno lepić się do dłoni i do miski. Gdy ciasto będzie zacznie mieć jednolitą konsystencję, dodaj masło i olej Wyrabiaj do jednolitego ciasta, które tylko lekko będzie się kleić do rąk Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min Jagody wymieszaj z cukrem i skrobią Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut Następnie podziel na porcje o wadze ok. 60 g (będzie ich osiem) Porcję ciasta rozpłaszcz dłonią i na środek nałóż solidną łyżkę jagód Sklej brzegi ciasta podobnie jak w przypadku pierogów Formuj bułeczki na kształt podłużnego owalu Odkładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30 min Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min do zrumienienia
Lukier: rozetrzyj cukier puder z gorącą wodą Wystudzone jagodzianki posmaruj lukrem za pomocą pędzelka