Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe jagodzianki są miękkie, puszyste, pełne jagodowego nadzienia, posypane chrupiącą kruszonką.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15525
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15525
Składniki
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut .
Do misy wsyp resztę mąki, dodaj cukier, sól i wymieszaj . Dodaj żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem około 10 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę .
Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, wyrób, następnie uformuj wałek i podziel na części .
Jagody opłucz, osusz i wymieszaj z cukrem i mąką . Z podanych składników zagnieść kruszonkę . Jajko roztrzep.
Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę i rozpłaszcz ją na ręce, na środek nałóż łyżkę jagód i zlep brzegi . Uformuj podłużną bułeczkę . Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut . Następnie posmaruj bułeczki jajkiem i posyp kruszonką .
Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. Smacznego .