Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajkowe kurczaki w skorupce"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 684
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 201
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 236
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 385
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 684
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 28
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 201
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 236
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 385
Składniki
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na twardo (8-10 minut). Następnie wyjmij je z garnka, schłodź zimną wodą i obierz ze skorupek.
Obrane i schłodzone jajka przekrój w poprzek na połówki. Ostrożnie wydrąż żółtka tak, by nie uszkodzić białek. Białka odłóż. Żółtka przełóż do niedużej miski.
Odłożone żółtka rozetrzyj widelcem lub rozdrobnij blenderem. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do żółtek, wymieszaj z majonezem na gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Przełóż do worka z odciętym rogiem.
Połowę odłożonych białek ponacinaj na brze gach tak, by tworzyły imitację skorupek, z któ rych wykluły się piskla ki. Resztę pozostaw w formie małych miseczek. Napełnij żółtkową masą. Przykryj „pisklaki” białkowymi łupinkami.
Marchewkę oczyść starannie, opłucz. Osącz z zalewy czarne oliwki. Umyj kilka liści sałaty. Osusz je w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.
Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki. Wykrój z nich grzebienie kurczaków. Z reszty zrób dziobki. Udekoruj żółte kulki. Zrób oczy z kawałków oliwek. Pisklaki ułóż na liściach sałaty.
Czas ok. 45 min; porcja – 340 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety