Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto smaczne w smaku bardzo podobne do "Kopca kreta". Może się wydawać nieco czasochłonne, lecz biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Ja swoje ciasto nasączyłam malibu.
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13130
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 98
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13130
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 98
Składniki
3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Mieszając już ręcznie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm) Pieczemy około 30-35 min w temp. 160-170 stopni do "suchego patyczka"
Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Schlodzoną wlewamy do ubitej smietany dopiero chwilę przed wyłożeniem jej na galaretkę
Przełożenie ciasta: Biszkopt przecinamy na połowę, nasączmy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.
Na galaretkę wykładamy większa część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i oprószamy startą czekoladą