Do góry

Desery Przepis na:

jamajka...

jamajka...

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21297

Dodano:

Odsłon: 80974

ciasto smaczne w smaku bardzo podobne do "Kopca kreta". Może się wydawać nieco czasochłonne, lecz biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Ja swoje ciasto nasączyłam malibu.

Składniki

  • Biszkopt: 5 jaj
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
  • 1 cytryna
  • 3 galaretki cytrynowe rozpuszczone
  • starta czekolada
  • ponadto: jakikolwiek dżem do przełożenia
  • poncz bądź malibu do nasączenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
jamajka...

Przygotowanie

  1. 3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.

  2. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Mieszając już ręcznie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm) Pieczemy około 30-35 min w temp. 160-170 stopni do "suchego patyczka"

  3. Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Schlodzoną wlewamy do ubitej smietany dopiero chwilę przed wyłożeniem jej na galaretkę

  4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt przecinamy na połowę, nasączmy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.

  5. Na galaretkę wykładamy większa część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i oprószamy startą czekoladą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

morelowa 07 kwietnia 2014 Fantastyczne w smaku. Jeżeli się zachowa, to na 3 dzień smakuje najlepiej :) Domownicy i goście zachwyceni. Polecam !!!! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 marca 2014 Mimo swoich prawie 100 kg BIORĘ trudno.
Pozdro izaaaaaa
Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 18 marca 2014 Bardzo lubię ciasta z kremem a mąż z bananami:-)))) Twoje wygląda mega apetycznie więc na weekend je robię i podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 17 marca 2014 Jamajka?? hehe juz tylko miesiac i tam bede !!!a ciasto jest napewno przepyszne i zabieram,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 marca 2014 Co ja mam biedna zrobić,mam cukrzycę a tutaj ciągle kusicie takimi rarytasami.Jak się od tego opędzić?Muszę ciągle jeść wzrokiem.Apetyczne i oprzeć się nie można. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 16 marca 2014 Moje ulubione połączenie smaków. Pyszności! :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń