Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarska zapiekanka ziemniaczana"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach niemal do miękkości (ok. 15 minut). Następnie odlej je, ostudź, obierz, a potem pokrój w plastry.
Główki brukselki oczyść, opłucz i ugotuj na półmiękko w posolonej wodzie. Mrożonej brukselki nie musisz wcześniej rozmrażać. Tuż przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchew. Warzywa odcedź na sicie, przestudź.
Jajka roztrzep razem z mlekiem i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Powstały sos dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Brytfannę natłuść. Warstwami układaj ziemniaki, brukselkę i marchew. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Całość zalej masą jajeczną, posyp startym serem.
Piecz w temp. 180 st. ok. 25 minut. Ozdób natką.Źródło: Świat kobiety