Do góry

Desery Przepis na:

Jeden przepis-dwa rodzaje ciasteczek

Przepis dnia 2018-12-30
Jeden przepis-dwa rodzaje ciasteczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 3551

Dodano:

Odsłon: 1091

Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiącą orzechową bezą i dżemem.

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 5 żółtek
  • 400 g mąki
  • konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
  • Na bezę:
  • 5 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mielonych orzechów
  • dodatkowo: słonecznik
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jeden przepis-dwa rodzaje ciasteczek

Przygotowanie

  1. Masło, cukier i żółtka dobrze utrzeć na pianę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

  2. Foremkę do ciasta( 30 na 20) wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć foremkę. Z pozostałej części ciasta będziemy wycinać gwiazdki. Ciasto na blaszce smarujemy konfiturą.

  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i orzechy. Mieszamy i równomiernie wykładamy na konfiturę. Pieczemy w 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto chwilę studzimy i jeszcze ciepłe, kroimy na kawałki.

  4. Pozostałe ciasto rozwałkujemy i wycinamy małe gwiazdki. Posypujemy ziarenkami słonecznika i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut na złoto. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń