Do góry

Desery Przepis na:

Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem

Przepis dnia 2013-10-06
Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 6707

Dodano:

Odsłon: 37358

Wspaniałe ciasto na jesienne chłody!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 100 g luźnego masła zmiksowałam z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Do tego przesiałam 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i budyń czekoladowy. Dodałam jajko i pół szklanki śmietany 18%. Wszytko zmiksowałam na gęstą, ciężką masę. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wysmarowałam margaryną, oprószyłam bułką tartą i wylałam na to ciasto. Piekłam 33 minuty w 200 stopniach z termoobiegiem.

  2. Czas na jabłka i orzechy.
    1 kg szarej renety pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam do rondelka, obsypałam 2 łyżkami cukru i dusiłam, aż jabłka były ciepłe i zaczęły się delikatnie rozpadać.
    Czubatą garść orzechów włoskich posiekałam niezbyt drobno i wymieszałam z roztopionym masłem (100g), 2 łyżkami miodu i 100 g cukru.

  3. Kiedy ciasto się podpiekło, wyłożyłam na nie równą warstwę jabłek, na nią warstwę orzechową i piekłam 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wojciu 18 października 2013 Dzisiaj je zrobiłem i niestety tak jak się spodziewałem jabłka i orzechy przygniotły dobrze wyrośnięty biszkopt i wyszedł zakalec a na nim podpieczone jabłka i orzechy - wszystko oddzielnie. Następnym razem spróbuje je zmodyfikować, zmieszać masę jabłkową (bez duszenia) z masą orzechową i nałożę - lekko wymieszając na surowy biszkopt. Powinno wyjść, zobaczymy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 17 października 2013 @amglad i @ella81, zawsze dodaję tylko sprawdzone przepisy. Być może problem tkwi w różnych piekarnikach. Nie wiem. Gwarantuję, że u mnie ciasto wychodzi bardzo dobre i bez wstydu stawiam je na stół :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amglad 17 października 2013 i ja sie przychylę do opinii poprzedniczki - połączenie orzechy miód i jabłka fajne...ale... spód jak dla mnie do wymiany...mi wyszedł zakalec, robiłam az dwa razy...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 października 2013 Właśnie włożyłam do piekarnika. Dam znać jutro jak smakuje :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneczkaa891 05 października 2013 właśnie upiekłam to cudo:) jest pycha. niestety moje nie jest tak piękne jak twoje. Próbowałaś może jabłuszka nałożyć na surowe ciasto i razem piec? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 04 października 2013 Można by powiedzieć zdrowe, rozgrzewające ciasto na zimne popołudnia do pysznej herbatki. Zachowam przepis i na pewno będzie u mnie na Boże Narodzenie - idealne. Kciuk :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń