Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-10-2016
Na jesienne słoty i depresje!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 616
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 844
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 371
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 616
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 844
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 371
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Orzechy włoskie wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem lub użyć gotowych, tartych orzechów. Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy na mniejsze cząstki.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i całość przesiewamy. Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy powoli oliwę i wszystko razem rozmiksowujemy przez krótką chwilę. Odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i delikatnie, niespiesznie mieszamy całość na gładką masę. Na koniec dosypujemy rozdrobnione orzechy oraz cząstki jabłek i łączymy je starannie z ciastem. Ten etap wymaga odrobiny cierpliwości i mocy Supermana. Ciasto jest bardzo gęste, a my musimy z jednej strony porządnie je wymieszać, by rozłożyć w całej masie jabłka i orzechy, a z drugiej strony – wykazać się delikatnością, nie rozgniatać i nie miażdżyć cząstek owoców, gdyż wówczas wypuszczą zbyt dużą ilość soku i zakalec murowany! (Ja podczas wykonywania tej czynności wykazałam się niebywałą kreatywnością w wymyślaniu fikuśnych przekleństw). Gotowe, baaaardzo gęste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości jabłek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. P.S. Proszę mi zaufać, obłędny zapach i cudowny smak ciasta wynagradza te męczarnie przy mieszaniu.