Do góry

Desery Przepis na:

Jesienny placek orzechowy z jabłkami

Przepis dnia 2016-10-11
Jesienny placek orzechowy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1948

Dodano:

Odsłon: 12362

Na jesienne słoty i depresje!

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 200g orzechów włoskich
  • 4-5 twardych jabłek (np. Jonagored, Piros, Ligol, Szara Reneta)
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do posypania formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Orzechy włoskie wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem lub użyć gotowych, tartych orzechów.
    Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy na mniejsze cząstki.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i całość przesiewamy.
    Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dolewamy powoli oliwę i wszystko razem rozmiksowujemy przez krótką chwilę. Odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i delikatnie, niespiesznie mieszamy całość na gładką masę. Na koniec dosypujemy rozdrobnione orzechy oraz cząstki jabłek i łączymy je starannie z ciastem. Ten etap wymaga odrobiny cierpliwości i mocy Supermana. Ciasto jest bardzo gęste, a my musimy z jednej strony porządnie je wymieszać, by rozłożyć w całej masie jabłka i orzechy, a z drugiej strony – wykazać się delikatnością, nie rozgniatać i nie miażdżyć cząstek owoców, gdyż wówczas wypuszczą zbyt dużą ilość soku i zakalec murowany! (Ja podczas wykonywania tej czynności wykazałam się niebywałą kreatywnością w wymyślaniu fikuśnych przekleństw).
    Gotowe, baaaardzo gęste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.

  3. PIECZEMY CIASTO

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości jabłek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

    P.S. Proszę mi zaufać, obłędny zapach i cudowny smak ciasta wynagradza te męczarnie przy mieszaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

14maryjanka56 11 października 2016 wcale nie jest aż taki gęsty, trochę jak doda się jabłka i orzechy, ciasto pięknie wyrosło i jest pyszne, a przy tym szybko się robi, dziękuję za przepis Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń