Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni to owoce bez ograniczeń. Dzisiaj u mnie bułeczki drożdżowe z jeżynami :) Pyszne, szybkie, po prostu super :)
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżyny mieszam z cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej).
Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę.
Gotowe bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Następie piekę jeżynianki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane.
Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Jeżynianki najlepiej smakują lekko ciepłe. Smacznego :)
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 33
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 118
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 29
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 43
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 33
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 118
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 29
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 43
Składniki
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Następie piekę jeżynianki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Jeżynianki najlepiej smakują lekko ciepłe. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Ciasto Marlenka
Marlenka to ciasto, które pokochają miłośnicy miodowników i kajmaku! Wygląda...
Odsłon: 18
Ciasto red velvet
Red velvet – ciasto niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych – to idealna...
Odsłon: 65