Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni to owoce bez ograniczeń. Dzisiaj u mnie bułeczki drożdżowe z jeżynami :) Pyszne, szybkie, po prostu super :)
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1478
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231862
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5013
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1478
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231862
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5013
Składniki
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Następie piekę jeżynianki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Jeżynianki najlepiej smakują lekko ciepłe. Smacznego :)