Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni to owoce bez ograniczeń. Dzisiaj u mnie bułeczki drożdżowe z jeżynami :) Pyszne, szybkie, po prostu super :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 293
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 293
Składniki
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Następie piekę jeżynianki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Jeżynianki najlepiej smakują lekko ciepłe. Smacznego :)