Do góry

Desery Przepis na:

Jeżynowo kawowa mozaika

Jeżynowo kawowa mozaika

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2095

Dodano:

Odsłon: 253

Nie można się mu oprzeć!

Składniki

  • Ciasto:
  • Jajo kurze 2
  • Woda 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1/4 szkl
  • mąka pszenna Typ 500 1/4 szkl
  • kawa cappuccino 1/4 szkl
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Cukier 0,35 szkl
  • Masa śmietanowa:
  • śmietana 30 % 330 ml
  • galaretka truskawkowa 1
  • jeżyny 5 dag
  • Masa brzoskwiniowa:
  • dżem brzoskwiniowy
  • galaretka truskawkowa
  • wrzątek 0,5 szkl
  • Galaretka kawowa:
  • wrzątek 0,5 litra
  • kawa rozpuszczalna 1,5 łyzki
  • Cukier do smaku
  • Żelatyna 1,5 łyzki
  • Dodatkowo:
  • delicje szampańskie
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Jeżynowo kawowa mozaika

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą, na końcu wsypać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy o średnicy 22 cm ok. 20 minut.
    Masa śmietanowa:
    Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy ze śmietanką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy łyżką.

  2. Masa brzoskwiniowa:
    Dżem miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, studzimy i ziną wlewamy do dżemu odkładamy do lekkiego tężenia.
    Galaretka kawowa:
    We wrzątku rozpuszczamy kawę, żelatynę i słodzimy. Odkładamy.
    Przełożenie:
    Ciasto- masa śmietankowa- delicje- tężejąca masa brzoskwiniowa- galaretka kawowa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń