Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowa panna cotta al'a rafaello

Jogurtowa panna cotta al'a rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 1989

Słynny włoski deser w nieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, niczym pralinki rafaello. Wzbogacona płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej. Idealnie kremowa, rozpływająca się w ustach - po prostu panna cotta.

Składniki

  • szklanka mleka 2%
  • kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 50 g płatków jaglanych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka miodu (lub cukru)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody do namoczenia
  • ulubiona konfitura/dżem (dodatkowo)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowa panna cotta al'a rafaello

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i rozpuścić w mikrofalówce podgrzewając ją przez ok, 10 sekund (nie doprowadzając do wrzenia). W rondelku zagotować mleko z czekoladą połamaną na kostki. Stopniowo dodawać płatki jaglane, mleko w proszku i wiórki kokosowe, cały czas dokładnie mieszając. Gotować ok. 2-3 minut na średnim ogniu, odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i żelatyną, następnie dodać ugotowane płatki.

  2. Masę przelać do filiżanek i odstawić do lodówki na czas stężenia (ok.1-2h). Podawać z ulubioną konfiturą lub dżemem, uprzednio podważając boki nożykiem i zanurzając na kilka sekund w naczyniu z ciepłą wodą (by łatwiej było wyjąć ją z formy).. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń