Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa

Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9178

Dodano:

Odsłon: 7569

To jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:).

Składniki

  • Ciasto:
  • 225 g jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ...
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt.

  2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.

  3. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru wkrapiamy sok z cytryny, do uzyskania gęstego lukru. Rozsmarowujemy go na przestudzonym cieście.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń