Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jogurtowiec na herbatnikach"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Składniki
Galaretki przygotowujemy według informacji na opakowaniu. Rozlewamy do misek i pozostawiamy do stężenia. W tym czasie do mleka dodajemy żelatynę i pozostawiamy, by napęczniała. Formę wykładamy folią spożywczą.
Galaretki kroimy w kostkę. Jogurt słodzimy do smaku cukrem pudrem. Mleko podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do jogurtu i wszystko razem miksujemy.
Na środku formy rozkruszamy trzy herbatniki. Połowę jogurtu wylewamy do formy. Wykładamy część jednej galaretki, następnie drugiej i trzeciej. Wylewamy drugą część jogurtu i wykładamy pozostałe kawałki galaretki. Wyrównujemy powierzchnię. Układamy herbatniki ściśle obok siebie. Całość pozostawiamy do stężenia. Wyjmujemy z formy. Polewamy sosem truskawkowym.
Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji 1,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 4,9 g/Tłuszcz 2,2 g/Węglowodany 17 gŹródło: Rewia