Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec z rabarbarem

Jogurtowiec z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 3325

Bardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie.

Składniki

  • Składniki na mus z rabarbaru: 300g rabarbaru, ½ szklanki wody, 60g cukru, 6g żelatyny, 50ml wody.
  • Składniki jogurtowe: 2 jogurty naturalne (400ml), Galaretka wiśniowa, Galaretka cytrynowa.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mus: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia.
    Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć, obrać, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 1 centymetra. Na dno garnka wylewamy ½ szklanki wody. Wrzucamy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Blendujemy na gładki mus.
    Żelatynę podgrzewamy i roztapiamy. Dodajemy do musu i mieszamy. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się zestygła.

  2. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Cały czas mieszając dodajemy jeden jogurt naturalny. Wylewamy na mus z rabarbaru. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Tak samo postępujemy z galaretką cytrynową. Całość wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Gdy wszystko będzie mocno zwarte odwracamy na podkład i delikatnie odklejamy formę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń