Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z innymi owocami. Idealny na letnie gorące dni. Lekki i orzeźwiający.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 146
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 315
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23651
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 338
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 146
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 315
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23651
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 338
Składniki
Miskę o pojemności 2 l wyłożyć folią spożywczą. Można również użyć keksowki. Z umytych i osuszonych truskawek usunąć szypułki i pokroić w plasterki.
Żelatynę zalać zimna wodą i odstawić do napęcznienia.
Przygotowana wcześniej miskę, wyłożyć plasterkami truskawek. Patrz film. Nadepnie miskę włożyć do lodówki i przygotować mase jogurtową.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka i rozpuścić na małym grzaniu. UWAGA! Żelatyny nie można zagotować. Rozpuszczoną żelatynę przestudzić.
Jogurt i oba cukry dobrze wymieszać za pomoca miksera. Do schłodzonej żelatyny dodać około czterech łyżek jogurtu, wymieszać i połączyć z pozostałym jogurtem. Dobrze wymieszać, do połączenia wszystkich składników.
Jedna trzecia masy jogurtowej wylać na dno, wyjętej z lodówki, wyłożonej truskawkami miski. Na mase jogurtową wyłożyć herbatniki i zalać kolejną porcją masy jogurtowej. Na wierzchu drugiej warstwy ułożyć plasterki truskawek, które następnie zalać kolejną porcją masy jogurtowej. Na sam koniec na masie układamy herbatniki.
Tak przygotowany deser wstawić do lowdown na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.