Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z innymi owocami. Idealny na letnie gorące dni. Lekki i orzeźwiający.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 87
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 87
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Miskę o pojemności 2 l wyłożyć folią spożywczą. Można również użyć keksowki. Z umytych i osuszonych truskawek usunąć szypułki i pokroić w plasterki.
Żelatynę zalać zimna wodą i odstawić do napęcznienia.
Przygotowana wcześniej miskę, wyłożyć plasterkami truskawek. Patrz film. Nadepnie miskę włożyć do lodówki i przygotować mase jogurtową.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka i rozpuścić na małym grzaniu. UWAGA! Żelatyny nie można zagotować. Rozpuszczoną żelatynę przestudzić.
Jogurt i oba cukry dobrze wymieszać za pomoca miksera. Do schłodzonej żelatyny dodać około czterech łyżek jogurtu, wymieszać i połączyć z pozostałym jogurtem. Dobrze wymieszać, do połączenia wszystkich składników.
Jedna trzecia masy jogurtowej wylać na dno, wyjętej z lodówki, wyłożonej truskawkami miski. Na mase jogurtową wyłożyć herbatniki i zalać kolejną porcją masy jogurtowej. Na wierzchu drugiej warstwy ułożyć plasterki truskawek, które następnie zalać kolejną porcją masy jogurtowej. Na sam koniec na masie układamy herbatniki.
Tak przygotowany deser wstawić do lowdown na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.