Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka pieczona w pomarańczach"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Na świąteczny, wykwintny obiad dla całej rodziny. Przepis przysłała Irena Wolniewicz z Żyrardowa
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Sprawioną kaczkę umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
Jedną pomarańczę obierz, podziel na cząstki. Wymieszaj z jabłkami, morelami, śliwkami i żurawiną. Napełnij kaczkę, otwór zszyj bawełnianą nicią. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Kaczkę ułóż w formie. Z kawałka pomarańczy i kawałka cytryny wyciśnij sok, skrop kaczkę, podlej kilkoma łyżkami gorącej wody. Przykryj.
Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piecz około półtorej godziny. 15 min przed końcem odkryj, obłóż plastrami pomarańczy i cytryny.Źródło: Chwila dla Ciebie