Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kajmakowiec z orzechami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 94
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 94
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól oraz masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj żółtka, orzechy, cukier puder i cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placek ułóż na spodzie przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 25-30 minut. Blat studź 20 minut na blasze, potem delikatnie zdejmij i odłóż na bok do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem: z mleka i proszku budyniowego ugotuj bardzo gęsty budyń. Wystudź go. Zimny budyń utrzyj z masłem na puszystą masę. Pod koniec dodaj porcjami masę krówkową. Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij dekoracyjne fale na kruchy blat. Wierzch ciasta udekoruj orzechami w cukrze.Źródło: Naj