Do góry

Desery Przepis na:

Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku

Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 8984

Dodano:

Odsłon: 812

Sernik dwukolorowy, pieczony. Sernik z Kajmakiem w cieście murzynkowym. Sernik z galaretką, wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO MURZYNKOWE:
  • -180 g. cukru -3 łyżki kakao -1 szklanka mleka
  • -250 g. masła -100 g. gorzkiej czekolady -50 g. mlecznej czekolady
  • -6 jajek -1 cukier waniliowy -450 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -6 jajek -1250 g sera imperialu-śmietankowego
  • -460 g. masy Kajmakowej -3 budynie krówkowe
  • -330 ml śmietanki 30 %
  • GALARETKA: -900 ml. wody -3 galaretki wiśniowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku

Przygotowanie

  1. ciasto- Do rondelka wsypać cukier i kakao, wymieszać. Dolewać po trochu mleka i wymieszać. Wstawić na piec i podgrzewać na wolnym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać masło, czekoladę i rozpuścić mieszając. Odstawić i wystudzić do płynnego. Rozdzielić białka od żółtek do dwóch misek. Żółtka rozetrzeć, dolewając płynną przestudzoną czekoladę i wymieszać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Porcjami delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa- Jajka zmiksować z Kajmakiem a potem serem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy i zmiksować. Połowę masy wyłożyć kupkami na ciasto w blaszce.

  3. Pozostałe ciasto rozdzielić jeszcze na połowę. Łyżką nabierać ciasto i oblewać każdy kleks z serem.

  4. Resztę masy, powykładać też kupkami, ale w powstałe dołki.

  5. Oblać resztą ciasta.

  6. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.

  7. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i odstawić do lekkiego tężenia. Polać górę zimnego ciasta i blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 17 kwietnia Muszę powiedzieć, że Twoje ciasta przede wszystkim "cieszą oko", a później działają kubki smakowe:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń