Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe andruty babuni

Przepis dnia 2014-02-19
Kakaowe andruty babuni

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1628

Dodano:

Odsłon: 37163

Andruty z masą kakaową, które prezentuję są zrobione według przepisu mojej Babci. Dla mnie to smak słodkiego dzieciństwa. Pamiętam, że zanim Babcia zdążyła przełożyć wafle, już wygrzebałam paluszkami z miski trochę pysznej masy. Zawsze z sentymentem wracam zarówno do tego przepisu, jak i deseru.

Składniki

  • opakowanie wafli (mogą być okrągłe lub prostokątne)
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kakao
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier łączymy ze sobą w misce umieszczonej nad kąpielą wodną. Podgrzewamy całość ok. 5 min. (nie gotujemy!), ale tak by jajka się nie ścięły. Musimy uważać z płomieniem i podgrzewać z wyczuciem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło i kakao, podgrzewamy i mieszamy ok. 10 minut. Masa powinna się lekko spienić.

  2. Po upływie 10 minut zdejmujemy masę z ognia. Chwilkę czekamy aż ostygnie. Następnie na blacie rozkładamy andruty i smarujemy je ciepłą masą. Gdy przełożymy wszystkie wafle, odkładamy nasz blok andrutowy w chłodne miejsce, aby masa stężała i dobrze związała całość. Pozostaje krojenie deseru a potem degustacja pysznych wafelków.

  3. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hesia 13 lutego 2014 Autentyczne smaki dzieciństwa - takie andruty robiła moja mama. Dobrze jest do ostygnięcia obciążyć deską z kilkoma talerzami - będą ściślejsze i lepiej się skleją.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń