Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Andruty z masą kakaową, które prezentuję są zrobione według przepisu mojej Babci. Dla mnie to smak słodkiego dzieciństwa. Pamiętam, że zanim Babcia zdążyła przełożyć wafle, już wygrzebałam paluszkami z miski trochę pysznej masy. Zawsze z sentymentem wracam zarówno do tego przepisu, jak i deseru.
Jajka i cukier łączymy ze sobą w misce umieszczonej nad kąpielą wodną. Podgrzewamy całość ok. 5 min. (nie gotujemy!), ale tak by jajka się nie ścięły. Musimy uważać z płomieniem i podgrzewać z wyczuciem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło i kakao, podgrzewamy i mieszamy ok. 10 minut. Masa powinna się lekko spienić.
Po upływie 10 minut zdejmujemy masę z ognia. Chwilkę czekamy aż ostygnie. Następnie na blacie rozkładamy andruty i smarujemy je ciepłą masą. Gdy przełożymy wszystkie wafle, odkładamy nasz blok andrutowy w chłodne miejsce, aby masa stężała i dobrze związała całość. Pozostaje krojenie deseru a potem degustacja pysznych wafelków.
Smacznego!
Wafle przekładane z PRL-u to jeden ze smaków dzieciństwa – chrupiące wafle i...
Odsłon: 7213
Szybkie i proste ciasto z malinami i kruszonką.Jest bardzo smaczne i puszyste...
Odsłon: 1149
Rolada smaczna i zdrowa. Łatwa w przygotowaniu.
Odsłon: 80
Jest to super szybkie i proste danie. Do jego przygotowania potrzebujemy tylk...
Odsłon: 175
Klasyczne ogórki kanapkowe z dodatkiem kurkumy (świetne na cholesterol)
Odsłon: 157
Szybkie i proste ciasto z malinami i kruszonką.Jest bardzo smaczne i puszyste...
Odsłon: 1149
Rolada smaczna i zdrowa. Łatwa w przygotowaniu.
Odsłon: 80
Jest to super szybkie i proste danie. Do jego przygotowania potrzebujemy tylk...
Odsłon: 175
Klasyczne ogórki kanapkowe z dodatkiem kurkumy (świetne na cholesterol)
Odsłon: 157
Składniki
Jajka i cukier łączymy ze sobą w misce umieszczonej nad kąpielą wodną. Podgrzewamy całość ok. 5 min. (nie gotujemy!), ale tak by jajka się nie ścięły. Musimy uważać z płomieniem i podgrzewać z wyczuciem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło i kakao, podgrzewamy i mieszamy ok. 10 minut. Masa powinna się lekko spienić.
Po upływie 10 minut zdejmujemy masę z ognia. Chwilkę czekamy aż ostygnie. Następnie na blacie rozkładamy andruty i smarujemy je ciepłą masą. Gdy przełożymy wszystkie wafle, odkładamy nasz blok andrutowy w chłodne miejsce, aby masa stężała i dobrze związała całość. Pozostaje krojenie deseru a potem degustacja pysznych wafelków.
Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Ciasto Lodowe Ombre
Desery
Drożdżówki z porzeczkami
Desery
Ciasto królowa balu
Ciasto Kaszak
Kaszak to ciasto na bazie kaszy manny, które możesz wykonać bez pieczenia – z...
Odsłon: 19576
Ciasto Lodowe Ombre
Efektowne ciasto lodowe ombre to orzeźwiający deser na upalne dni. Przygotuje...
Odsłon: 185