Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowe torciki"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 43
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 181
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 43
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 181
Składniki
Jajka oraz maślankę zmiksuj. Dodaj 20 dag cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dalej miksując, dolewaj stopniowo olej. Na koniec wsyp mąkę przesianą z 4 łyżkami kakao i łyżką sody oczyszczonej. Zmiksuj ciasto.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki. Piecz 25 minut w temp. 200 st. Ostudź w formie. 200 ml kremówki ubij na sztywno. Połącz delikatnie z mascarpone, resztą cukru i 2-3 łyżkami syropu miętowego. 350 ml kremówki podgrzej, rozpuść czubatą łyżeczkę żelatyny.
Lekko przestudź, połącz z masą śmietanowo-serową. Rozsmaruj na wystudzonym cieście. Wstaw na 4 godziny do lodówki, aby krem zastygł. Udekoruj mleczną i białą polewą czekoladową.
24 porcje, czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety