Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowy przekładaniec"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 85
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3327
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1174
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 85
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3327
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1174
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z 10 dag cukru pudru oraz naturalnym gorzkim kakao. Dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na 60 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotuj masę. Biały ser zmiel trzykrotnie (lub użyj gotowego sera na sernik). Dodaj resztę cukru pudru i cukier waniliowy. Pozostałe jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do sera, utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Na koniec dodaj ubite białka, wymieszaj.
Połowę przygotowanego ciasta zetrzyj na tarce, rozsyp na spodzie prostokątnej formy. Na cieście rozłóż masę serową. Posyp resztą startego ciasta. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
czas ok. 75 min; porcja – 320 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety