Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowy przekładaniec

Kakaowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 746

Dodano:

Odsłon: 382

Delikatne i lekkie ciasto na różne okazje

Składniki

  • Jajka kurze 4 szt
  • Mąka tortowa 16 dag
  • Cukier kryształ 26 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 2 łyżki
  • Woda 3 łyżki
  • Jabłka 5 szt
  • Sernik na zimno 1 szt
  • Galaretka o smaku truskawkowym 1 szt
  • Mleko 2 % 1 3/4 szklanki
  • Wiórka do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kakaowy przekładaniec

Przygotowanie

  1. Ciasto:jajka białka oddzielić od żółtek ,białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier 16 dag.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Żółtka ubić. wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając 3 łyżki wody.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36x24 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika , piec 20 min lub do suchego patyczka.Ciasto wystudzić przekroić na połowę.

  2. Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach ,usmażyć ,dodając 10 dag cukru , odłożyć 4 łyżki a resztą posmarować połowę ciasta.

  3. Sernik przygotować w/g przepisu na opakowaniu wyłożyć na jabłka.

  4. Galaretkę rozpuścić w 11/2 szklanki gorącej gotowanej wody ,gdy zacznie krzepnąć wyłożyć na sernik.

  5. Przykryć drugą połową ciasta , posmarować jabłkami pozostawionymi ,posypać wiórkami kokosowymi.Schłodzić 2 godz w lodówce.Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń