Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy torcik z lekką śmietankową pianką to wspaniały dodatek do świątecznej kawy. Bardzo smaczny i łatwy do przygotowania.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 437
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2425
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38686
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1365
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 437
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2425
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38686
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1365
Składniki
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Dodać cukier, cukier z wanilią, olej, dżem, kefir i sodę oczyszczoną.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Pianka kawowa Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wsypać żelatynę, podgrzać (nie zagotować) i mieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cappuccino na sztywną pianę. Pod koniec powoli wlać płynną żelatynę z kawą, zmiksować.
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić ponczem przygotowanym z wody i likieru kawowego. Połowę kremu wyłożyć na jeden krążek ciasta. Przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
Po wierzchu torcik posypać startą na tace czekoladą i schłodzić w lodówce.