Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kalafior nadziewany mięsem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 124
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 124
Składniki
Kalafior gotuję w całości w osolonej wodzie (na półmiękko, ok. 5 minut). Wykładam i studzę go. Salaterkę (tylko nieco większą od kalafiora) wykładam papierem do pieczenia i wkładam w nią kalafior głąbem do góry. Nożem wycinam środek (salaterka sprawi, że kalafior się nie rozpadnie).
Mięso przekładam do mis- ki, dodaję sól i pieprz (do smaku), jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulkę. Marchewkę obieram i ścieram na tarce, przekładam do mięsa. Wyrabiam masę. Napełniam nią kalafior. Kalafior przekładam do posmarowanej olejem formy do zapiekania, głąbem do dołu. Przykrywam papierem do pieczenia.
Piekę 35 min w temp. 180 st. Smaruję kalafior śmie- taną, posypuję serem i piekę jeszcze 15 min (bez papieru, aby się zrumienił).Źródło: Tina