Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kalafior z ryżem w beszamelu"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 184
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 184
Składniki
Kalafior oraz brokuł oczyść, opłucz, ugotuj (osobno) na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku. Ryż ugotuj na sypko. Filety opłucz, potnij w kostkę.
Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę obierz, potnij w piórka, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, smaż kilka minut. Wymieszaj z ryżem. Przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Przełóż do 4 żaroodpornych foremek. Przykryj różyczkami kalafiora i brokuła.
Przygotuj beszamel: masło rozgrzej, oprósz mąką, krótko zasmaż. Dolej zimne mleko i stale mieszając gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec przypraw go solą, pieprzem i gałką. Zalej w foremkach. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut.Źródło: Naj