Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kalafior z ryżem w beszamelu"
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 163
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 284
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 52
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 15
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 163
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 284
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 52
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 15
Składniki
Kalafior oraz brokuł oczyść, opłucz, ugotuj (osobno) na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku. Ryż ugotuj na sypko. Filety opłucz, potnij w kostkę.
Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę obierz, potnij w piórka, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, smaż kilka minut. Wymieszaj z ryżem. Przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Przełóż do 4 żaroodpornych foremek. Przykryj różyczkami kalafiora i brokuła.
Przygotuj beszamel: masło rozgrzej, oprósz mąką, krótko zasmaż. Dolej zimne mleko i stale mieszając gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec przypraw go solą, pieprzem i gałką. Zalej w foremkach. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut.Źródło: Naj