Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafior z warzywami i klopsikami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 251
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 473
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 251
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 473
Składniki
Z kalafiora usuń liście oraz grubą łodygę ze spodu i starannie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki oraz marchewki obierz, umyj, pokrój w plastry. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, posól i włóż wszystkie warzywa. Gotuj na średnim ogniu 15-20 min. Ugotowany kalafior powinien być delikatnie twardy. Warzywa wyjmij z wody.
Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, 2-3 łyżki bułki tartej oraz jajko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj małe kulki. Usmaż je na gorącym oleju. W rondelku roztop 3 łyżki masła. Dodaj mąkę, energicznie mieszając smaż ok. 1 min. Następnie stopniowo wlej mleko, cały czas mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj starty ser, sok z cytryny, kurkumę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką, solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem i posyp bułką tartą. Na środku połóż kalafior, po bokach rozłóż warzywa oraz mięsne kulki. Zalej przygotowanym sosem. Piecz 30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu posyp posiekaną natką.
60 minut. Porcja: 560 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie