Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kalarepa faszerowana mięsem"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
ok. 75 minut.
Kalarepki oczyścić, pozostawić małe listki, a większe odciąć. Od kalarepek odciąć wierzchy, łyżką wydrążyć środki, uważając, że- by nie uszkodzić ścianek. W garnku zagotować 1 litr posolonej wody, włożyć kalarepki, gotować 15-20 minut. Na około 10 minut przed końcem gotowania dołożyć odcięte wierzchy kalarepek. Odcedzić na sicie i osuszyć.
Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie. Środki kalarepek pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Szczypiorek opłukać, drobno posiekać, zostawić nieco do dekoracji.
Bułeczkę odcisnąć, połączyć z mieszanym mielonym mięsem, pomidorami, szczypiorkiem i około 15 dag pokrojonej kalarepki. Wbić jajko. Masę przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wyrobić zwilżonymi dłońmi.
Wydrążone kalarepki napełnić mięsnym farszem. Ustawić je w żaroodpornym naczyniu. Przykryć odciętymi wierzchami.
Obsypać pozostałymi kawałeczkami kalarepek i listkami. Podlać bulionem warzywnym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 45 minut. Przed podaniem posypać odłożonym szczypiorkiem.Źródło: Życie na gorąco