Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kalarepa faszerowana mięsem"
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 322
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 322
Składniki
ok. 75 minut.
Kalarepki oczyścić, pozostawić małe listki, a większe odciąć. Od kalarepek odciąć wierzchy, łyżką wydrążyć środki, uważając, że- by nie uszkodzić ścianek. W garnku zagotować 1 litr posolonej wody, włożyć kalarepki, gotować 15-20 minut. Na około 10 minut przed końcem gotowania dołożyć odcięte wierzchy kalarepek. Odcedzić na sicie i osuszyć.
Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie. Środki kalarepek pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Szczypiorek opłukać, drobno posiekać, zostawić nieco do dekoracji.
Bułeczkę odcisnąć, połączyć z mieszanym mielonym mięsem, pomidorami, szczypiorkiem i około 15 dag pokrojonej kalarepki. Wbić jajko. Masę przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wyrobić zwilżonymi dłońmi.
Wydrążone kalarepki napełnić mięsnym farszem. Ustawić je w żaroodpornym naczyniu. Przykryć odciętymi wierzchami.
Obsypać pozostałymi kawałeczkami kalarepek i listkami. Podlać bulionem warzywnym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 45 minut. Przed podaniem posypać odłożonym szczypiorkiem.Źródło: Życie na gorąco