Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kalarepowa lasagne z pomidorem i szpinakiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
ok. 75 minut.
Mrożony szpinak przełożyć na sitko, pozostawić, aż rozmarznie i ocieknie. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni. Kalarepki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, gotować 2 minuty w posolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć.
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Do zasmażki wlać zimne mleko, gotować 2-3 minuty, stale mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w plastry. Rozmrożony szpinak posiekać.
W żaroodpornej formie (wym. 20x30 cm) na przemian układać: plasterki kalarepki, szpinak i plastry pomidorów. Każdą warstwę posmarować odrobiną sosu. Na wierzch zapiekanki wylać resztę beszamelu. Posypać startym żółtym serem i pestkami słonecznika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut. Udekorować szałwią.Źródło: Życie na gorąco