Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie część z Was piekła już to ciasto a jeśli nie to polecam. Jest smaczne, szybkie i łatwe do wykonania. Ja się długo przymierzałam i w końcu upiekłam.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Składniki
Miękkie masło utrzeć na dokładnie z cukrem pudrem aż będzie puszyste. Potem nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Kolejne dodać dopiero gdy jedno połączy się z masą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać, odłożyć dwie łyżki. Z białek ubić pianę a potem bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na trzy części, w miarę równe. Do jednej części wsypać mak, do drugiej kakao a do trzeciej odłożone wcześniej dwie łyżki mąki i każdą część wymieszać. Blaszkę ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na dno ciasto z kakao. Na nim ułożyć biszkopty ( ja miałam takie mniejsze ale możecie użyć większych ) i rozsmarować konfiturę ( możecie użyć dowolnych dżemów jeśli nie macie takich jak ja ). Wyłożyć ciasto z makiem, biszkopty a potem drugi dżem. Na koniec rozsmarować jasne ciasto. Piec w 180*C około 50 minut. Po wystudzeniu polać polewą i posypać perełkami.
Polewa : Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż zrobi się ładna i gładka polewa.