Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karmelowy flan"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12342
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13189
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5448
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12342
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13189
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5448
Składniki
Przygotuj cztery żaroodporne foremki (o pojemności 175 ml). Na patelnię wsyp 10 dag cukru. Dodaj 4 łyżki wody. Ogrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Rozłóż go do wysmarowanych tłuszczem foremek. Odstaw do lodówki, aby się schłodził i zastygł.
Dwa całe jajka, żółtka, kremówkę, mleko oraz pozostały cukier zmiksuj na gładką masę. Rozlej do foremek z karmelowym spodem. Foremki ustaw w naczyniu żaroodpornym napełnionym ciepłą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekaj w kąpieli wodnej około 45 minut.
Wyjmij, pozostaw do przestudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Flan wyjmij, ułóż na talerzykach karmelem do góry.
Czas ok. 70 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety