Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karmelowy flan"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 141
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 141
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Składniki
Przygotuj cztery żaroodporne foremki (o pojemności 175 ml). Na patelnię wsyp 10 dag cukru. Dodaj 4 łyżki wody. Ogrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Rozłóż go do wysmarowanych tłuszczem foremek. Odstaw do lodówki, aby się schłodził i zastygł.
Dwa całe jajka, żółtka, kremówkę, mleko oraz pozostały cukier zmiksuj na gładką masę. Rozlej do foremek z karmelowym spodem. Foremki ustaw w naczyniu żaroodpornym napełnionym ciepłą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekaj w kąpieli wodnej około 45 minut.
Wyjmij, pozostaw do przestudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Flan wyjmij, ułóż na talerzykach karmelem do góry.
Czas ok. 70 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety