Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karmelowy flan"
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22859
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 169
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 353
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 507
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22859
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 169
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 353
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 507
Składniki
Przygotuj cztery żaroodporne foremki (o pojemności 175 ml). Na patelnię wsyp 10 dag cukru. Dodaj 4 łyżki wody. Ogrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Rozłóż go do wysmarowanych tłuszczem foremek. Odstaw do lodówki, aby się schłodził i zastygł.
Dwa całe jajka, żółtka, kremówkę, mleko oraz pozostały cukier zmiksuj na gładką masę. Rozlej do foremek z karmelowym spodem. Foremki ustaw w naczyniu żaroodpornym napełnionym ciepłą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekaj w kąpieli wodnej około 45 minut.
Wyjmij, pozostaw do przestudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Flan wyjmij, ułóż na talerzykach karmelem do góry.
Czas ok. 70 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety