Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karmelowy flan"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotuj cztery żaroodporne foremki (o pojemności 175 ml). Na patelnię wsyp 10 dag cukru. Dodaj 4 łyżki wody. Ogrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Rozłóż go do wysmarowanych tłuszczem foremek. Odstaw do lodówki, aby się schłodził i zastygł.
Dwa całe jajka, żółtka, kremówkę, mleko oraz pozostały cukier zmiksuj na gładką masę. Rozlej do foremek z karmelowym spodem. Foremki ustaw w naczyniu żaroodpornym napełnionym ciepłą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekaj w kąpieli wodnej około 45 minut.
Wyjmij, pozostaw do przestudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Flan wyjmij, ułóż na talerzykach karmelem do góry.
Czas ok. 70 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety