Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karnawałowe pączusie"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 634
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 196
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 634
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 196
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena sztuki ok. 0,30 zł
Drożdże rozkruszamy i ucieramy z łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko, płaską łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut.
Następnie łączymy z przesianą mąką, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, żółtka, wódkę lub rum, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy nieduże pączki i układamy na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, by wyrosły.
Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor i układamy do osuszenia na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną, pokrywamy je lukrem.
Przygotowujemy go z białka, które ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zamiast lukrem, pączusie możemy też posypać cukrem pudrem wymieszanym z miąższem z połowy laski wanilii.Źródło: Rewia