Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 406
Dodano: 22.01.2021
Odsłon: 2815
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Do miski wsypać cukier puder i dodać do niego 2 jajka. Dobrze wymieszać trzepaczka lub widelcem.
Do jajek dodać wódkę lub spirytus, wymieszać i wsypać mąkę.
Ciasto wymieszać najpierw lyzka a potem wyrobić dobrze ręcznie.
Blat lub stolnice podsypać odrobiną mąki i wyłożyć na nią ciasto. Kontynuować wyrabianie do momentu aż przestanie kleić się do rak i blatu.
Ciasto przykryć miska lub ściereczką i odstawić na bok na 30 minut.
Kiedy ciasto „odpocznie” podzielić je na dwie części i każdą z nich kolejno rozwałkować na bardzo cienki placek.
Następnie za pomocą radełka do ciasta wykroić paski o szerokości 1.5 cm.
Każdy z paseczków nawinąć na cienki patyczek do szaszłyków. Patrz film.
Tak nawinięte ciasto przełożyć wraz z patyczkiem do gorącego oleju. Olej powinien mieć stałą temperature 160 – 170 st. C.
Drugim patyczkiem przytrzymac końcówkę ciasta, pod wpływem temperatury, będzie ono rosło i różyczka zacznie się rozwijać. Przytrzymując wolny brzeg patyczkiem zapobiegniemy calkowitemu rozwinięciu się ciasta.
Kiedy ciasto zacznie trzymać juz kształt odkręci ośrodkowy patyczek uwalniając go z ciasta.
Różyczkę przelozyc na druga stronę i obsmażyć na złoty kolor.
Usmażone faworki wyjąc na talerz wylodzony ręcznikiem papierowym.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Agusiowesmakolyki 26 styczniaZgłoś do usunięcia
Śliczne różyczki :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Blog_Mydlo_i_Powidlo 26 styczniaZgłoś do usunięcia
Pyszności:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

mangiare 26 styczniaZgłoś do usunięcia
wyglądają obłędnie. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 26 styczniaZgłoś do usunięcia
pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz