Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-01-2021
Kruche, chrupiące i bardzo smaczne różyczki z ciasta na faworki. Bardzo łatwy przepis, tylko 4 składniki. Ciasto nie musi być „bite”, wystarczy je krótko wyrobić.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3208
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3208
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Do miski wsypać cukier puder i dodać do niego 2 jajka. Dobrze wymieszać trzepaczka lub widelcem. Do jajek dodać wódkę lub spirytus, wymieszać i wsypać mąkę. Ciasto wymieszać najpierw lyzka a potem wyrobić dobrze ręcznie.
Blat lub stolnice podsypać odrobiną mąki i wyłożyć na nią ciasto. Kontynuować wyrabianie do momentu aż przestanie kleić się do rak i blatu. Ciasto przykryć miska lub ściereczką i odstawić na bok na 30 minut.
Kiedy ciasto „odpocznie” podzielić je na dwie części i każdą z nich kolejno rozwałkować na bardzo cienki placek. Następnie za pomocą radełka do ciasta wykroić paski o szerokości 1.5 cm.
Każdy z paseczków nawinąć na cienki patyczek do szaszłyków. Patrz film. Tak nawinięte ciasto przełożyć wraz z patyczkiem do gorącego oleju. Olej powinien mieć stałą temperature 160 – 170 st. C.
Drugim patyczkiem przytrzymac końcówkę ciasta, pod wpływem temperatury, będzie ono rosło i różyczka zacznie się rozwijać. Przytrzymując wolny brzeg patyczkiem zapobiegniemy calkowitemu rozwinięciu się ciasta. Kiedy ciasto zacznie trzymać juz kształt odkręci ośrodkowy patyczek uwalniając go z ciasta. Różyczkę przelozyc na druga stronę i obsmażyć na złoty kolor.
Usmażone faworki wyjąc na talerz wylodzony ręcznikiem papierowym. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!