Do góry

Desery Przepis na:

Karp pieczony w migdałach

Karp pieczony w migdałach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Karp pieczony w migdałach"

Składniki

  • 2 karpie
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 12 dag masła
  • sól
  • pieprz. Ponadto: 2 duże cebule
  • 3 cytryny
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karp pieczony w migdałach

Przygotowanie

  1. Cebule oraz cytryny pokrój w plastry. Karpie umyj, wypatrosz (zostawiając głowy). Następnie ostrym nożem usuń łuski (od ogona w stronę głowy) oraz oczy.

  2. Obłóż karpia (z wewnątrz i od środka) plastrami cytryny oraz cebuli, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby, możesz też przez kilka godzin moczyć ją w mleku.

  3. Masło włóż do rondelka, roztop. Mąkę wymieszaj z papryką i majerankiem. Z karpia usuń plastry cebuli oraz cytryn. Ryby oprósz solą oraz pieprzem. Posmaruj połową roztopionego masła a następnie obtocz w mące.

  4. Karpie ułóż w żaroodpornym na czyniu, wlej 100 ml wody. Piecz 30-40 min w temperaturze  180°C, od czasu do czasu polewając wierzch ryby sosem z pieczenia.

  5. Na 10 min przed końcem pieczenia posyp karpie z wierzchu płatkami migdałowymi i polej pozostałym masłem. Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową, by nie wystygła i odstaw na ok. 10 minut. Ryby przełóż na półmisek. Podawaj z plastrami cytryny, udekorowane gałązkami natki pietruszki.

  6. Rada: Aby pozbyć się z karpia nieprzyjemnego mulistego smaku, możesz włożyć go na ok. 5 godzin do specjalnego  roztworu. 2 i 1 l wody wymieszaj z 1 czubatą łyżką sody oczyszczonej i 1 łyżeczką soli kuchennej.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń