Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp pieczony w migdałach"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
Cebule oraz cytryny pokrój w plastry. Karpie umyj, wypatrosz (zostawiając głowy). Następnie ostrym nożem usuń łuski (od ogona w stronę głowy) oraz oczy.
Obłóż karpia (z wewnątrz i od środka) plastrami cytryny oraz cebuli, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby, możesz też przez kilka godzin moczyć ją w mleku.
Masło włóż do rondelka, roztop. Mąkę wymieszaj z papryką i majerankiem. Z karpia usuń plastry cebuli oraz cytryn. Ryby oprósz solą oraz pieprzem. Posmaruj połową roztopionego masła a następnie obtocz w mące.
Karpie ułóż w żaroodpornym na czyniu, wlej 100 ml wody. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając wierzch ryby sosem z pieczenia.
Na 10 min przed końcem pieczenia posyp karpie z wierzchu płatkami migdałowymi i polej pozostałym masłem. Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową, by nie wystygła i odstaw na ok. 10 minut. Ryby przełóż na półmisek. Podawaj z plastrami cytryny, udekorowane gałązkami natki pietruszki.
Rada: Aby pozbyć się z karpia nieprzyjemnego mulistego smaku, możesz włożyć go na ok. 5 godzin do specjalnego roztworu. 2 i 1 l wody wymieszaj z 1 czubatą łyżką sody oczyszczonej i 1 łyżeczką soli kuchennej.Źródło: Świat i Ludzie