Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp po żydowsku"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 61
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 83
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 63
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 61
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 83
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 63
Składniki
Rybę opłucz i osusz. Warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz i włóż do garnka (nie krój ich). Dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz łyżkę przebranych i opłukanych rodzynek. Całość zalej wodą i ugotuj pod przykryciem esencjonalny wywar warzywny.
Do ugotowanego wywaru włóż pokrojonego na porcje karpia i na bardzo wolnym ogniu gotuj 20 minut.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlej na ochłodzony półmisek, odstaw do stężenia.
Na galarecie ułóż dzwonka karpia, posyp je rodzynkami. Udekoruj plasterkami cytryny oraz listkami natki. Zalej pozostałą tężejącą galaretą. Schłodź.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 163 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety