Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp w galarecie"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 113
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 452
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32629
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 113
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 113
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 452
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32629
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 113
Składniki
Warzywa oczyść, opłucz, osusz, pozostaw w całości. Sprawionego karpia umyj pod bieżącą wodą, pokrój na porcje. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę żurawiny. Całość zalej wodą. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj klarowny wywar.
Do ugotowanego wywaru warzywnego włóż pokrojonego na porcje karpia. Dodaj 1-2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz pieprz. Gotuj około 20 minut.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź przez gęste sito. Rozpuść w nim żelatynę.
Ugotowane marchewki pokrój w dekoracyjne plasterki, część rozłóż na spodzie półmiska. Na marchewce ułóż dzwonka karpia. Polej lekko tężejącą galaretą. Ułóż resztę plasterków marchewki. Wierzch posyp resztą żurawiny (wcześniej ją namocz). Udekoruj listkami natki. Odstaw w chłodne miejsce. Podawaj z cytryną.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety