Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp w galarecie"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Warzywa oczyść, opłucz, osusz, pozostaw w całości. Sprawionego karpia umyj pod bieżącą wodą, pokrój na porcje. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę żurawiny. Całość zalej wodą. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj klarowny wywar.
Do ugotowanego wywaru warzywnego włóż pokrojonego na porcje karpia. Dodaj 1-2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz pieprz. Gotuj około 20 minut.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź przez gęste sito. Rozpuść w nim żelatynę.
Ugotowane marchewki pokrój w dekoracyjne plasterki, część rozłóż na spodzie półmiska. Na marchewce ułóż dzwonka karpia. Polej lekko tężejącą galaretą. Ułóż resztę plasterków marchewki. Wierzch posyp resztą żurawiny (wcześniej ją namocz). Udekoruj listkami natki. Odstaw w chłodne miejsce. Podawaj z cytryną.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety