Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp w panierce cytrynowej"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13658
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1564
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15123
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6205
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13658
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1564
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15123
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6205
Składniki
Sprawione karpie moczę 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w dzwonka.Skrapiam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószam do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panieruję w mące.
Jajka roztrzepuję z piwem, maczam w nich dzwonka ryby, obtaczam w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Otrząsam rybę z nadmiaru panierki.
Dzwonka układam w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładę wiórki zimnego masła prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Piekę około 40 minut w temperaturze 180°C. Rybę podaję na gorąco.
55 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6 porcji
To moja propozycja na świątecznego karpia pieczonego. W ten sposób przygotowany jest pyszny i chrupiący. Agata Skiba z ŁabędziowaŹródło: Kobieta i życie